Hoe voorkom je een after-vakantiedip? Ik geef je 7 tips!

De welbekende after-vakantiedip. Je hebt hem of je kent hem. Maar hoe kom je er vanaf of beter nog, hoe voorkom je hen? Ik geef je 7 tips die hier bij helpen!

Tip #1: Geef jezelf de tijd om bij te komen na de vakantie

Dit klinkt dubbel natuurlijk. Meestal ga je op vakantie om uit te rusten. Waarom zou je dan extra dagen nodig hebben om bij te komen na een vakantie?

Hopelijk heb je een leuke en ontspannen vakantie gehad en is je hoofd en lijf goed tot rust gekomen. Je hebt waarschijnlijk veel leuke activiteiten gedaan of juist lekker geluierd op het strand. Beiden helemaal prima. Even weg van thuis, werk en de dagelijkse sleur. Even helemaal niks moeten. Hopelijk heeft dit er voor gezorgd dat jij helemaal tot rust bent gekomen. Top! Je bent ontspannen.

Maar naarmate de vakantie eindigt, begin je weer aan thuis te denken.. en de dagelijkse dingen. Misschien wil je nog helemaal niet terug naar huis. Je hebt ontwenningsverschijnselen. Herken je dit gevoel? Dan is het goed om na je vakantie nog minimaal 2 dagen vrij te hebben voordat je weer aan het werk gaat. Dit geeft jou de rust en ruimte om te wennen aan het feit dat je weer thuis bent én om het dagelijkse leven weer langzaam op te starten zonder dat je er meteen in wordt meegenomen. Geniet deze 2 dagen nog even extra van het feit dat je nog 2 dagen vrij bent, bekijk je vakantiefoto’s en filmpjes, maar pak ook langzaam weer klusjes op in huis. Die grote vakantiewas wordt natuurlijk niet vanzelf schoon ;-). Maar, gelukkig kan het allemaal nog in een wat rustiger tempo, want we moeten wel even bijkomen hoor!

Tip #2: Start je werkzaamheden op werk langzaam op

Mocht je nog op vakantie gaan dan is dit hét moment om de eerste 2 uur van je eerste werkdag ná de vakantie te blokken. De vakantie al achter de rug, maar nog niet aan het werk? Blok de eerste 2 uur dan meteen zodra je op werk komt. Neem deze 2 uur de tijd om rustig je mail te lezen of spoedjes op te pakken. Zo voorkom je dat je start van je eerste werkdag chaotisch en meteen druk verloopt. Probeer de rust nog even vast te houden zodat jij kan wennen aan het feit dat je vakantie er nu écht op zit. Werk eerst alle spoedjes weg en pak daarna nieuwe opdrachten of werkzaamheden op, zo werk je met een leeg hoofd en een fijne planning.

Tip #3: Ga naar buiten

Tijdens je vakantie heb je waarschijnlijk veel buiten geleefd, dus wat je vooral niet wilt doen na je vakantie is hele dagen binnen zitten. Ga er op uit, maak een wandeling of ga op de fiets naar werk. Zo krijg je meteen frisse lucht binnen wat jou ook mentaal fit houdt. Het liefste pak je de ochtendzon mee voor extra vitaminen of ga je rond zonsondergang nog even naar buiten. Het gaat je goed doen, écht!

Tip #4: Voed je lichaam goed

Het zou zomaar kunnen dat je tijdens je vakantie anders hebt gegeten dat je normaal thuis doet. Misschien heb je meer ongezonde dingen gegeten en/ of meer alcohol gedronken. Misschien heb je wel meer koolhydraten gegeten, meer vetten of suikers. Je weet dan vast ook dat, zodra je thuis bent, het goed is om weer een gezond voedingspatroon aan te nemen. Zorg ervoor dat je weer voldoende eiwitten binnen krijgt, groenten en fruit eet, veel water drinkt en ongezonde snacks zo veel mogelijk laat staan.

Dit zorgt er niet alleen voor dat de eventuele vakantiekilo’s er weer geleidelijk af gaan, het zorgt er ook voor dat jouw lichaam en jouw mentale gezondheid een boost krijgen. Voed je lichaam van binnenuit goed en dit zal ervoor zorgen dat je meer energie krijgt, een stralendere huid en een goed humeur. 3 dingen die jouw helpen om die vakantiedip te voorkomen of te verslaan!

Tip #5: Beweeg!

Wat jouw manier van bewegen ook was voor de vakantie: fitnessen, voetballen, wandelen, fietsen of iets heel anders, pak het zo snel mogelijk weer op! Door zo snel mogelijk je ritme weer op te pakken wen je makkelijker aan het feit dat je vakantie weer voorbij is. Doe een sport die jij leuk vindt en geniet van de inspanning. 

Net als gezonde voeding, zorgt ook sporten er voor dat jij snel weer energie krijgt die je nodig hebt om het dagelijks leven weer voort te zetten. Sport zorgt naast inspanning voor ontspanning en helpt tevens die eventuele vakantiekilo’s te verbranden. Win-win!

Tip #6: Plan leuke dingen

Vakantie voorbij betekent natuurlijk niet pret voorbij. Probeer leuke dingen te plannen zoals een festival, een filmavond (in de buitenlucht), een barbecue of borrel, ga zwemmen of stappen met vrienden en/of familie. 

Door leuke dingen te plannen heb jij fijne momenten om naar uit te kijken en je weer even in vakantiesferen te wanen. Doe wat je leuk vindt, met mensen die je leuk vindt en geniet hier van! Wedden dat je het dan snel weer oké vindt dat de vakantie voorbij is?

Tip #7: Zet voornemens

Heb jij last van een hele grote after-vakantiedip? Probeer dan eens te achterhalen waar deze dip door komt:

  • Vind je je werk nog leuk?
  • Speelt er zich iets af in je thuissituatie waar je tegenop ziet?
  • Ben je gestresst?

Misschien weet je het antwoord al en kun je er dan iets aan doen? Bijvoorbeeld een andere baan zoeken? Of minder projecten of opdrachten aannemen? Een ruzie uitpraten of beginnen met sporten?

Weet je het antwoord nog niet, lukt het je dan om hier zelf achter te komen of heb je hulp nodig?

Probeer voor jezelf, of met de hulp van iemand, eens een stappenplan te maken hoe jij jezelf naar een minder stressvol leven kunt brengen. Wat zou een mogelijk eerste stap zijn en wat heb je hiervoor nodig?

Tip 7 is geen makkelijke tip, maar wel een hele belangrijke om jezelf uit de vakantie dip te halen en beter nog; een vakantie dip te voorkomen. Kies voor een rustiger, stressvrij leven en kies daarmee voor jezelf. 

Mocht je hierbij hulp kunnen gebruiken, neem dan gerust contact met mij op. Ons eerste gesprek is altijd vrijblijvend. Klikt het, dan bedenken we een plan dat past bij jou.
Ik help je graag.