Fabel #1: In een dieet zijn alle calorieën gelijk
Je hoort wel eens: ”een ongezond pak koekjes bevat ongeveer evenveel calorieën als een bord rijst met kip en daarom kan je net zo goed de gezonde maaltijd skippen en deze vervangen door de koekjes”. Als je puur naar het aantal calorieën kijkt, klinkt dit logisch en klopt dit. Maar, als je de voedingsstoffen vergelijkt die in het pak koekjes zitten met de voedingsstoffen in het bord rijst met kip, dan kom je al snel tot de conclusie dat de rijst met kip veel rijker aan goede voedingsstoffen is. Het bevat gezonde vetten, vitaminen, ijzer, eiwitten en langzame koolhydraten. Een gezonde maaltijd! Het pak koekjes daarentegen bevat suikers, kunstmatige toevoegingen en veel snelle koolhydraten. Een ongezonde hap! En valt je iets op aan het verschil in koolhydraten? De langzame en snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten verteren snel waardoor je binnen no-time weer honger hebt. De langzame koolhydraten daarentegen zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Zo heb je niet na 1 uurtje al weer honger, maar kun je langer zonder te eten. Wel zo fijn als je aan het diëten bent.
Fabel #2: Je wordt dik van koolhydraten
Producten als zilvervliesrijst, volkoren producten, zoete aardappel en linzen zijn de energieleverancier voor je lichaam. Je hebt ze dus nodig om je fit en energiek te voelen. Kies voor langzame koolhydraten zodat je je lang verzadigd voelt. Zolang jij er voor zorgt dat je meer calorieën verbrandt door te bewegen, dan dat je binnen krijgt. Kun je dat bordje zilvervliesrijst of volkoren pasta dus gerust opeten!
Fabel #3: Vetten maken je dik
Er bestaan verzadigde vetten en onverzadigde vetten. De onverzadigde vetten vind je in snacks uit de frituur, chips en eigenlijk al het andere ongezonde eten. De verzadigde vetten vind je bijvoorbeeld in vette vissoorten, noten en avocado. Deze laatste vetten heeft je lichaam nodig. Het ondersteunt je hormoonhuishouding, het zorgt voor spierherstel en is goed voor je hart. Zorg er wel voor dat je er niet té veel van binnen krijgt. Een halve avocado per dag is écht genoeg. Net als 1 klein handje ongebrande en ongezouten nootjes.

Fabel #4: Je moet iedere 2-3 uur eten
Er wordt wel eens gezegd dat je om de 2 à 3 uur kleine maaltijden moet eten, om zo je metabolisme op gang te houden. Maar waarom eigenlijk? Het vergt ontzettend veel discipline en voorbereiding om iedere 2 à 3 uur een (kleine) maaltijd te eten. Maar het is ook helemaal niet effectiever dan wanneer jij 3 gezonde maaltijden per dag eet. Zorg er voor dat jij 3 eiwitrijke maaltijden eet en je zal merken dat jij met 3 maaltijden makkelijk de dag door komt. Je hoeft echt niet te leven op een paar crackertjes. Geniet van de gezonde voeding en zorg ervoor dat jij niet meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Dat is de key naar gewichtverlies.
Fabel #5: Als je na 8 uur ‘s avonds eet, word je dik
Het gaat om het aantal calorieën die je op een dag eet, niet hoe laat je ze eet. Als jij bijvoorbeeld in de avond hebt getraind en daarna honger hebt, pak dan gerust een bakje kwark of yoghurt. Eiwitten zorgen voor herstel van je spieren, ook ná 8 uur ‘s avonds.
Fabel #6: Light is gezond
Ik snap je gedachten. In cola light zitten geen of minder suikers dan in een gewone cola. Maar wist je dat in light producten andere suikers zijn toegevoegd? Onder een andere naam. Kijk maar eens op de ingrediëntenlijst en zoek naar zoetstoffen. Ook ingrediënten als dextrose (of andere woorden die eindigen op -trose), rietsuikers en siropen (dadelsiroop, agavesiroop) zijn verborgen suikers en net zo slecht voor je lichaam als gewone suikers.
Kies daarom ook niet voor pakjes (saus), kruidenmixen of vruchtensappen als je aan het diëten bent.
Fabel #7: Hoe donkerder het brood, hoe gezonder
De kleur van het brood heeft vaak niks met gezond te maken. Omdat dit een oud bijgeloof is, worden er vaak mout granen toegevoegd aan het brood wat het brood donkerder maakt. Zo laten ze ons denken dat het brood gezond is. Gemeen hè..
Brood is pas gezond als alle gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines, vezels en mineralen nog in het brood zitten. Veel van deze voedingsstoffen zitten in graan. Maar, als je graag gaat malen en zeven verdwijnen deze voedingsstoffen. Een gezondere variant is de graankorrel ook wel volkoren genoemd. Als je op een verpakking dus volkoren ziet staan, moet de hele graankorrel zijn gebruikt, zodat alle gezonde voedingsstoffen zijn behouden.

Fabel #8: Als je dieet, moet je brood vermijden
Zoals net aangegeven zitten er in brood veel gezonde voedingsstoffen daarom is er geen enkele reden om brood te vermijden. Zelfs als het brood koolhydraatrijk is. Denk maar terug aan de vuistregel: om af te vallen moet je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt op een dag.
Mocht het zo zijn dat jouw lichaam volkoren brood niet goed verteert. Dan is het uiteraard een verstandige keuze om brood te vermijden uit jouw eetpatroon.
Fabel #9: Honing is beter dan suiker
De manier hoe honing en suikers door je lichaam worden verwerkt, is hetzelfde. Daarnaast is de voedingsbron voor beiden 100% suikers.
Fabel #10: Van bananen word je dik
Zoals aangegeven kom je aan wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Als jij dus in totaal op een dag te veel calorieën eet, zou je kunnen zeggen dat je van bananen dik wordt, maar écht een grondige conclusie is dit natuurlijk niet. Kijk vooral naar je gehele eetpatroon en kijk welke calorieën je kan skippen om onder je aantal verbruikte dagelijkse calorieën uit te komen. Óf ga meer bewegen! Bananen bevatten tevens vele mineralen, vitamines en vezels en zijn daarom hartstikke gezond. Houdt het wel bij 1 banaan per dag.